Opvanggezinnen

Onze organisatie is op zoek naar opvanggezinnen, mensen die hun huis en hart openstellen voor onze katten en kittens.
Het opvangen van een katje in een thuissituatie geeft hen meer kans op adoptie. Zo kan er bijvoorbeeld meer verteld worden over het gedrag in huis, wat voor veel potentiële adoptanten toch belangrijk is. Bovendien kunnen mensen, alvorens zij definitief voor het katje kiezen, eerst kennismaken maken met het dier in het opvanggezin.

Opvangen kost u liefde, doorzettingsvermogen, inzet maar ook soms een extra bordje op tafel voor uw opvangkatje(s). Als organisatie voorzien we materialen zoals  kattenbak in bruikleen en kattenbakzand indien het opvangezin nog geen katten heeft. Wel vragen we van onze opvanggezinnen zoveel mogelijk zelf in materialen te voorzien zoals speelgoedjes, krabpaal (tweedehands?), kattenbak en zand. Ook vragen we van het opvanggezin zelf te voorzien in voeding voor de (kleine) logés, tenzij specifieke voeding voor een dier vereist zou zijn. Daarentegen geeft het ook ontzettend veel voldoening als u de schakel heeft kunnen zijn in het vertrek van het dier naar zijn gouden mandje en hem of haar daarmee een toekomst geeft. Het leveren van uw bijdrage aan het socialiseren en het vinden van de juiste nieuwe baasjes geeft ook veel voldoening. U wordt als gastgezin nauw betrokken bij de adoptieprocedure. Afwijkingen op deze afspraken zijn steeds mogelijk en worden bij aanvang duidelijk afgesproken en vastgelegd.

Welke katten en kittens komen in aanmerking voor opvang?

In principe komen alle katten en kittens in aanmerking voor opvang, tenzij we als organisatie beslissen dat het dier al te “verwilderd” is. In dat geval wordt gekeken naar andere oplossingen.

Kittens zullen relatief het snelst geadopteerd worden en dat is natuurlijk zeer positief omdat een ander katje daardoor weer sneller kans maakt op adoptie. Dierenartskosten worden altijd, vóóraf in overleg met de verantwoordelijke van The Little Five vzw, vergoed door onze organisatie.

Het kan óók voorkomen dat om verschillende redenen een reeds geadopteerde kat herplaatst moet worden. Wij streven ernaar om zoveel mogelijk de kat bij ex-adoptanten te laten verblijven en van daaruit op zoek te gaan naar nieuwe adoptanten. Soms kan dat niet, bijv. door overlijden of ziekte. Als een dergelijke dier in uw situatie zou passen, kan het voorkomen dat wij in goed overleg een beroep doen op u met de vraag of u deze herplaatser tijdelijk wilt opvangen. 

Wat verwachten we van een opvanggezin ?

Wij besteden veel aandacht aan de voor- en nazorg bij het plaatsen van onze katten. Het welzijn van de kat staat voorop. Een gastgezin heeft naast het bieden van liefde, geduld, socialisatie, rust en verzorging ook de belangrijke taak om het gedrag van de kat te observeren en ze verder te socialiseren. Uw bevindingen tellen mee bij het vinden van de juiste baasjes.

Wat gebeurt er nadat een kat of kittens in een opvanggezin geplaatst wordt? Normaliter passeren alle dieren eerst bij ons, en worden ze vandaar uit verder geplaatst bij het opvanggezin. We vragen onze opvanggezinnen om de dieren bij ons te komen afhalen.
Daarnaast verwachten we van u dat u alle leuke maar ook minder leuke dingen met ons deelt. Dat u heel veel foto’s maakt en ons voorziet van zoveel mogelijk informatie en foto’s teneinde een goed beeld van de kat te krijgen maar ook om de kat zo goed mogelijk te bemiddelen. Onze organisatie vindt het belangrijk dat de juiste match gemaakt wordt tussen baasje en dier en besteedt hier de nodige aandacht aan.

Wat zoeken wij?

Wij zoeken mensen (alleenstaanden/stellen/gezinnen) die:

*dol zijn op katten/kittens
*een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben
*(enige) ervaring hebben met katten/kittens
*(als er kinderen zijn moeten zij ook weten hoe met katten/kittens om te gaan)
*bij voorkeur niet fulltime werken
*stressbestendig en flexibel zijn
*de kat/kittens niet onnodig lang alleen laten
*bereid zijn om de gegeven instructies op te volgen.

Wij vragen veel, daar zijn wij ons van bewust. We willen echter het beste voor onze katten en het dier staat voor ons altijd op de eerste plaats. Wij begrijpen dat het soms een uitdaging kan zijn. Het geeft echter veel voldoening als een kat die bij u in opvang gewoond heeft gelukkig te zien bij zijn nieuwe baasje(s).

Wat is de procedure als u zich aanmeldt als opvanggezin voor katten/kittens?

Als u zich wil opgeven als opvanggezin voor één of meerdere katten/kittens vul dan het vragenformulier in. Nadat u deze heeft ingevuld en verstuurd nemen wij nadien telefonisch contact met u op.
Na een positief telefoongesprek komen wij bij u langs voor een intakegesprek waarbij wij graag met u kennismaken. Daarnaast zijn wij benieuwd naar de leef- en woonomstandigheden van het gezin, of er nog andere dieren in huis wonen, of u ervaring heeft met katten en dergelijke. Wij informeren u uitgebreid over wat u kunt verwachten van het opvangen van katten/kittens en natuurlijk krijgt u de gelegenheid om vragen te stellen.
Na het intakegesprek hebben beide partijen bedenktijd om te besluiten om wel of niet tot samenwerking te komen. Indien u als opvanggezin aan de slag gaat, dan wordt een overeenkomst voor opvanggezin opgesteld.
Geeft u om het welzijn van katten/kittens en denkt u dat u een liefdevol opvanggezin voor hen kunt bieden?

Neem dan contact met ons op via : info@thelittlefive.be of vul alvast onze vragenlijst in.

Adres

Scheersel 82
2160 Wommelgem
BELGIUM

Contact

Email: info@thelittlefive.be                    
Phone: +32 (0)456 12 08 47                    

Overige informatie

Ondernemingsnummer: 0701.971.281
Bankrekening: KBC IBAN: BE43 7390 1810 0201 BIC: KREDBEBB
Erkenningsnummer: HK30106437